Femeile diagnosticate cu cancer sau cu scleroză multiplă au de şase ori mai multe şanse de a sfârşi singure, în comparaţie cu bărbaţii care se confruntă cu aceleaşi boli, arată un studiu american citat de Reuters Health. Sursa: Northfoto
Cercetarea confimă datele unei analize anterioare cu privire la rata despărţirilor şi a divorţurilor în rândul pacienţilor cu cancer. În comparaţie cu procentajul general de 11,6%, se constată o creştere a ratei divorţurilor în cuplurile unde femeile sunt diagnosticate cu cancer, raportul acestora ajungând la 20,8%. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cuplurile unde bărbatul este cel bolnav de cancer. În acest caz, rata divorţurilor este mult mai mică, de numai 2,9%.
Cercetătorii de la Alianţa de îngrijire a bolnavilor de cancer din Seattle, Statele Unite, au explicat acest fenomen prin aceea că bărbaţii se simt incapabili să se adapteze situaţiei într-un timp foarte scurt şi să se transforme în îngrijitori pe termen lung.
Studiul a mai demonstrat că există legături şi între vârstă şi durata căsătoriei şi probabilitatea divorţurilor şi a despărţirilor. Astfel, ei au ajuns la concluzia că mariajele sunt mai stabile cu cât sunt mai îndelungate, însă, cu cât femeia este mai bătrână, cu atât se ajunge mai repede la divorţ.
Analiza condusă de către Institutul de cercetare a cancerului din Utah şi Şcoala de Medicină a Universităţii din Stanford a avut 515 subiecţi şi s-a desfăşurat în perioada 2001-2006.
Abandonul provoacă depresie
Pacienţii au fost împărţiţi în trei grupuri, în funcţie de diagnostic: bolnavi cu tumori cerebrale maligne primare, bolnavi cu tumore în stadii avansate, dar care nu au atacat sistemul nervos, şi bolnavi cu scleroze multiple. Aproximativ jumătate dintre pacienţi erau femei.
Marc Chamberlain, director de cercetări neuro-oncolo