Actionarii SIF-urilor au castigat ieri o noua batalie in lupta pentru ridicarea restrictiilor de detinere si vot, in conditiile in care Senatul a acordat ieri votul pozitiv proiectului de lege privind majorarea pragului de detinere de la 1% la 5%.
In continuare, proiectul de lege va merge in Camera Deputatilor, acolo unde va primi votul final, urmand ca ultima etapa sa fie promulgarea propriu-zisa a actului legislativ de catre presedintele Romaniei.
"Dupa ce proiectul legislativ va trece si de Camera Deputatilor, acesta va fi gata pentru a fi promulgat de catre presedintele Romaniei. Guvernul nu mai are nicio responsabilitate in momentul de fata, punctul sau de vedere fiind deja anexat la proiectul legislativ", spune Ovidiu Marian, senator PD-L si initiatorul proiectului de lege privind pragul de detinere.
Initial, proiectul de lege viza eliminarea pragului de detinere la SIF-uri, Comisia de buget-finante din cadrul Senatului cerand insa majorarea pragului la 5% fata de 1%, cat este in prezent, si nu eliminarea acestuia. In noua forma, proiectul a trecut de Comisia juridica si cea pentru buget-finante din Senat.
"Cred ca pragul de detinere va trece si de Camera Deputatilor si va fi ridicat la 5%, pentru ca intr-un final acesta sa fie eliminat. Daca dorinta pietei este eliminarea pragului, nu ai ce face altceva decat sa te supui", spune Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest.
CNVM a sesizat BVB sa suspende SIF-urile de la tranzactionare
Dupa ce Senatul a aprobat majorarea pragului de detinere la 5%, actiunile societatilor de investitii financiare au urcat cu peste 5%, dupa care acestea au inceput sa reduca din avans.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare s-a simtit obligata sa intervina si sa suspende de la tranzactionare SIF-urile in vederea informarii corecte a actionarilor, dupa ce operatorul de piata nu a luat o masur