Companiile ar trebui in primul rand sa-si consolideze relatia cu furnizorii curenti, este una dintre concluziile seminarului "Solutii castigatoare pe timp de criza", organizat ieri de Ziarul Financiar si Enterprise Investors la Timisoara. "Va recomand sa va feriti de stat. Este cel mai nociv furnizor, alaturi de banca, daca ne gandim la penalizarile pe care le practica si la faptul ca poti raspunde penal pentru aceste datorii. In grupul meu de firme ma asigura ca statul si banca sunt platiti chiar si inaintea salariilor", a declarat Florentin Banu, fondatorul grupului BanuInvest si al unor afaceri precum Artima sau napolitanele Joe. ZF si Enterprise Investors au premiat cele mai performante companii din zona Transilvania-Banat, pe prima pozitie situandu-se firma Elis Pavaje, din Alba, care a inregistrat in intervalul 2006-2008 o crestere medie a cifrei de afaceri de 752%. Pe locul doi s-a aflat firma I & C Transilvania Constructii din Cluj, cu o crestere a cifrei de afaceri de aproape 200%, iar pe locul trei firma Collini Com, din Bocsa, cu o crestere de 191% a businessului.
Florentin Banu, fondatorul grupului BanuInvest si al unor afaceri precum Artima sau napolitanele Joe, spune ca negocieri se pot purta in principal cu restul furnizorilor, iar amanarea platilor la scadenta "este cel mai ieftin credit pe care il poate primi o firma".
Unii furnizori sunt chiar nevoiti sa accepte termene mai lungi de plata, 90 de zile fiind considerat acum un interval uzual, in timp ce companiile care vor sa furnizeze doar cu banii jos risca sa ramana fara business.
Cu toate acestea, Marius Marin, directorul general al grupului producator de materiale de constructii Macon-Simcor, cu fabrici in orase precum Deva sau Oradea, spune ca a preferat in acest an sa aiba vanzari mai mici, dar sa stie ca isi va incasa banii pe marfa.
"Am avut si noi furnizori inflexibi