Rentabilitatea capitalurilor proprii - unul dintre principalii indicatori de eficienta urmariti in cazul bancilor - a scazut la 3,2% in septembrie anul acesta, ca medie la nivelul sistemului, de la 19% in toamna trecuta, potrivit datelor bancii centrale.
Bancile au realizat in primele noua luni un profit net cumulat de 680 de milioane de lei (aproape 160 de milioane de euro), potrivit raportarilor transmise BNR, bazate pe standardele locale de contabilitate. Castigul este de peste cinci ori mai mic decat cel realizat in perioada similara a anului trecut.
"Este imbucurator ca profitabilitatea este pozitiva, fiindca ajunsese in teritoriul negativ in martie. Dar fata de septembrie anul trecut este o scadere importanta, de peste cinci ori", spune Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.
Castigurile bancilor au fost erodate de cheltuielile mari cu provizioanele constituite pentru acoperirea pierderilor din creditele acordate, in conditiile in care tot mai multi clienti au probleme la plata ratelor. BNR impune conditii mult mai dure pentru constituirea de provizioane, comparativ cu practica internationala, permitand bancilor sa deduca din valoarea expunerilor doar 25% din valoarea garantiilor imobiliare detinute.
Creantele restante si indoielnice au ajuns sa reprezinte in septembrie 10,5% din capitalurile proprii ale bancilor, de peste patru ori mai mult fata de nivelul din urma cu un an.
In categoria creantelor restante si indoielnice sunt incluse ratele la credite neachitate la timp (principal, dobanda si dobanda penalizatoare) si expunerile in cazul carora s-au inceput proceduri juridice impotriva debitorului. Raportat la activele totale ale bancilor, ponderea acestora a urcat la 0,92%, fata de 0,22% in septembrie anul trecut sau 0,14% in decembrie 2006.
"Calitatea portofoliului de credite s-a inrautatit fata de anul trecut