De peste trei decenii, numele lui Dumitru Săndulachi se confundă cu corul „Pastorala”, instituţie culturală emblematică pentru Vrancea
Profil:
Născut. 23 septembrie 1946, comuna Mogoşeşti, jud. Iaşi
Studii: Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Compoziţie şi Muzicologie
Ocupaţia: Profesor, director al Corului profesionist „Pastorala”
Familie: Căsătorit, doi copii
Dumitru Săndulachi spune că a fost atras de muzică printr-o simplă întâmplare, în clasa a treia, când a fost dus de tatăl său la Mitropolia din Iaşi.
„Când am intrat în Mitropolie, muzica corului de acolo mi-a produs o stare afectivă deosebită, care m-a urmărit mult timp”, povesteşte Dumitru Săndulachi despre primul contact cu ceea ce el însuşi avea să facă în mod profesionist mai târziu.
Despre talentul muzical ne spune că l-a moştenit de la mama sa, cu care forma acasă un cuplu redutabil la diferitele ocazii din familie.
„Eu cânt de când mă ştiu, şi am cântat frumos. Aveam vocea cam subţire şi din această cauză conducătorul corului din şcoală m-a valorificat la soprane”, îşi aminteşte dirijorul.
Pe vremea aceea îşi dorea să facă o carieră la operă, însă nu avea o pregătire specială, în primul rând de cultivare a vocii.
Cei patru ani de conservator din capitala Moldovei s-au dovedit hotărâtori pentru formarea sa profesională.
A avut şansa să fie îndrumat de o generaţie de aur de profesori. Deşi nu a gândit vreodată că va părăsi Iaşiul, a venit în Vrancea în 1974, în urma repartiţiei guvernamentale.
Primul întemeietor de cor de cameră
Debutul ca profesor de muzică şi l-a făcut în comuna Dumitreşti, unde a înfiinţat primul cor de cameră din judeţ şi alte câteva coruri şcolare. Un an mai târziu avea să-l găsească la Liceul Pedagogic din Focşani, unde a cunoscut c