Chirurgul ortoped Marius M. Scarlat a plecat din România de 20 de ani, însă nu şi-a uitat colegii din ţară şi vrea mai mult decât orice ca ei să fie la curent cu toate noutăţile în domeniu.
Este redactor şef al Revistei Europene de Ortopedie şi face demersurile ca publicaţia să ajungă şi în cel mai mic spital din ţara unde s-a născut.
Săptămâna trecută, alături de fondatorul revistei, Pierre Kehr, a venit la Bucureşti, la Congresul de Ortopedie, la invitaţia preşedintelui societăţii Nationale, profesorul Dumitru Stănculescu, a facut două conferinte şi a realizat în colaborare cu colegii români de la Spitalul Militar o intervenţie chirurgială în premieră în ţara noastră: o proteză inversă de umăr.
Despre evoluţia medicinei româneşti, are multe cuvinte de laudă. Admite că sunt multe de făcute pentru ca ea să devină performantă şi oferă câteva soluţii pentru ca lucrurile să meargă mai bine.
Cum aţi ajuns ortoped în Franţa şi să conduceţi Revista Europeană de Ortopedie?
Marius Scarlat: Imediat după 1989 am plecat la specializare în Franţa, după care am lucrat în Statele Unite, unde am făcut un clinicat în chirurgie osoasă cu orientare academică. Sunt instalat în Franţa de 10 ani, unde lucrez la Toulon, într-o clinică privată şi sunt foarte mulţumit: sistemul privat e mai reactiv la schimbări faţă de cel de stat. De un an am fost numit redactor şef al Revistei Europene de Ortopedie.
Unul dintre punctele pe care vrem să le dezvoltăm cu ajutorul revistei se referă la ridicarea standardelor în chirurgia europeană. Americanii s-au dezvoltat mai bine în chirurgie pentru că au o definire bună a normelor de lucru în spitale.
În Europa nu se întâmplă asta, fiecare şcoală are altă definiţie. Aceste norme se referă între altele la sterilizare şi curăţenie în sălile de operaţie. Pe noi ne intereseaz