Băncile promovează cardurile pentru studenţi drept produse create special pentru aceştia, livrate la pachet cu cele mai bune produse şi servicii. Sursa: Mediafax
De la achiziţia unui laptop cu reducere la comisioane mai mici, promisiunile băncilor par tentante. Însă, “gratuităţile” sunt amortizate de comisioane. Astfel, dacă unele bănci nu percep comisioane pentru deschiderea contului curent sau pentru retragerile de numerar, altele taxează şi consultarea soldului şiretragerea de numerar din reţeaua proprie de bancomate (ATM). De asemenea, vârsta maximă până la care un client poate benefica de aceste pachete variază de la 24 de ani la ING, la 30 la BRD.
La BRD, studenţii pot opta între două tipuri de card ataşate unui cont curent în lei, emiterea acestora, plata la comercianţi sau a facturilor Orange, Vodafone sau Romtelecom la ATM nu sunt comisionate. Înlocuirea cardului costă 10 lei, schimbarea codului PIN la bancomat 2 lei, iar generarea unui nou cod PIN 10 lei. De asemenea, emiterea unei liste cu ultimele 10 operaţiuni efectuate la ATM se taxează cu 0,75 de lei. Dacă posesorul de card refuză o plată, nejustificat, el va trebui să plătească alţi 6 lei.
La ghişeu, comisionul creşte
În plus, orice retragere de numerar de la ATM-urile sau de la ghişeele băncii se taxează cu 0,10% din suma retrasă, comisionul minim fiind de 0,2 lei. Banca oferă două retrageri şi interogări de sold gratuite lunar de la bancomatele proprii. Dacă retragerea se face de la bancomatele sau ghişeele altor bănci, comisionul creşte la 0,5% din suma retrasă plus 2,5 lei. În cazul în care cardul este utilizat la bancomatele sau oficiile băncilor din străinătate, comisionul este de 1% din suma retrasă plus 10 lei. Lunar, banca acordă gratuit două retrageri de numerar de la bancomatele proprii, precum şi două interogări de sold.
Pentru