Vânate de Finanţe pentru TVA, persoanele fizice care au vândut mai mult de cinci apartamente noi într-un an se fac vinovate şi de încălcarea Regulamentului valutar, dacă au încasat avansul sau preţul întreg în valută. În ilegalitate sunt şi cumpărătorii care au făcut plata. Dacă au avut economii în euro, românii care au cumpărat apartamente în blocuri construite pe persoană fizică au putut plăti fără probleme avansul în valută. Vânzătorii acceptă
Vânate de Finanţe pentru TVA, persoanele fizice care au vândut mai mult de cinci apartamente noi într-un an se fac vinovate şi de încălcarea Regulamentului valutar, dacă au încasat avansul sau preţul întreg în valută. În ilegalitate sunt şi cumpărătorii care au făcut plata.
Dacă au avut economii în euro, românii care au cumpărat apartamente în blocuri construite pe persoană fizică au putut plăti fără probleme avansul în valută. Vânzătorii acceptă să încaseze în euro chiar preţul întreg, neobligându-şi clienţii să treacă înainte pe la casa de schimb şi să suporte costurile aferente doar pentru a aduce lei. Avansul în bancnote euro a fost acceptat, la mica înţelegere, chiar şi de dezvoltatori imobiliari companii, deşi oficial s-a înregistrat plata sumei în valută ca „echivalent în lei“.
Puţini s-au gândit însă că astfel de plăţi în valută, dacă fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, sunt ilegale. „Astfel de încălcări ale Regulamentului valutar sunt grave, contribuind la fenomenul nedorit de euroizare a economiei“, spune Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR. Din fericire pentru autorii faptelor „grave“, care au plătit sau încasat în euro preţul locuinţelor vândute de dezvoltatori, autorităţile nu s-au lămurit încă cine trebuie să constate şi să sancţioneze încălcarea legii, pasându-şi reciproc responsabilitatea.
Lanţul slăbiciunilor
„Constatarea ar trebui făcută prin aparatul M