În lipsa subvenţiilor din partea statului, un proprietar de locuinţă din România nu îşi poate permite o casă independentă energetic, cred reprezentanţii firmelor şi instituţiilor participante la Târgul pentru Energii Regenerabile şi Eficienţă Energetică (RENEXPO). " Sursa: cambridgeshireenergysurvey.co.uk
1 /.
"Da, dacă e cineva care o casă izolată, la mare distanţă de reţeaua de electricitate, poate investi în instalarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de curent. Dar, fără ajutorul statului, un proprietar obişnuit nu îşi permite independenţa de reţeaua electrică. Decât dacă vrea să facă o trăsnaie...", spune directorul general al Termosolare, Tudor Bogdan Teodorescu.
Pentru încălzire însă, soluţiile sunt numeroase, cele mai căutate în prezent fiind pompele de căldură şi panourile solare. Dacă pompele sol-apă au costuri de forare mari, cele aer-apă reprezintă o instalaţie cu caracter multifuncţional cu costuri rezonabile de achiziţie şi întreţinere. Acestea asigură agent termic atât pentru încălzirea locuinţei, cât şi pentru apa caldă menajeră. Mai mult, în timpul sezonului cald, pompa asigură răcirea locuinţei.
Pompa pentru o casă medie - până la 10.000 de euro
În cazul unei case cu spaţiu locuibil de 150 de metri pătraţi, achiziţionarea unei pompe de căldură aer-apă cu echipare completă costă circa 8.000 de euro (TVA inclus), la care se adaugă costurile de montaj, estimate de un reprezentant al firmei de profil Zubadan la 400-500 de euro. Opţional, clientul poate alege şi pentru sistemul de încălzire prin pardoseală, la preţul de circa 25 de euro pentru un metru pătrat.
Pompa de căldură din locuinţa de 150 mp consumă aproximativ un kilowatt. "Avantajul este că, în timp ce o centrală electrică clasică transformă kilowaţii pe care îi consumă în căldură cu eficienţă maximă de 1-1, pompa are