Profesoara Adriana Moise predă chimia în Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” Aiud de 31 de ani. A fost elevă în cadrul acestei instituţii de învăţământ şi s-a reîntors ca dascăl după absolvirea facultăţii. Practic, începând din clasa a I-a nu a lipsit din colegiu decât patru ani, în perioada studenţiei. „Am ales această profesie, pentru că iubesc copiii. Ca să fii profesor, trebuie mai întâi de toate să iubeşti copiii şi apoi materia pe care o predai”, declară Adriana Moise.
Îşi reaminteşte cu plăcere că a fost primită cu bucurie în cancelaria colegiului de foştii săi dascăli, chiar dacă la început i-a fost greu să păşească pe intrarea cadrelor didactice, pentru că i se părea grandioasă. „Dascălii mei au constituit pentru mine adevărate modele şi le sunt recunoscătoare că m-au ajutat la formarea mea ca profesoară” , spune dânsa.
Ca profesoară şi-a regăsit liceul transformat din teoretic, cu trei clase paralele, foarte bine cotat la nivel de judeţ, în grup şcolar auto, cu foarte multe clase de profil industrial. „La începutul anului şcolar curtea era plină de copii, în proporţie de 80% băieţi. Veneau pe-atunci ca recruţii, cu valize de lemn, din Apuseni, dornici să se facă şoferi. Am fost un pic şocată” , recunoaşte Adriana Moise.
A format generaţii de chimişti
A predat încă din primul an la şapte clase a IX-a, dirigintă fiind la una din ele. S-a impus în scurt timp ca o remarcabilă profesoară de chimie reuşind, mai ales după anul 1994, când colegiul s-a reîntors la profilul tradiţional – cel teoretic, să formeze generaţii de chimişti, medici sau farmacişti, mulţi dintre ei olimpici cu rezultate deosebite pe plan naţional în perioada liceului.
„Primul olimpic la chimie l-am avut în anul 1986, dintr-o clasă cu profil electrotehnic, Rareş Moise, actualmente este medic stomatolog în Cluj. De atu