Chestorul principal de poliţie (r) Costică Voicu este acuzat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) că a făcut poliţie politică. Mărturie ar sta în acest sens două adrese semnate de acesta, în 1987 şi în 1989, către Direcţia I din Securitate. CNSAS solicită judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti să constate, în cazul lui Costică Voicu, existenţa calităţii de lucrător al Securităţii. Chestorul Costică Voicu are cel mai mare grad din Poliţie căruia Consiliul îi deschide un astfel de proces.
Trecutul lui a fost verificat în urma unei cereri făcută de Uniunea Studenţilor din România. El ar fi încălcat dreptul la viaţă privată al unor români, în perioada 1987-1989, când avea gradul de maior şi funcţia de locţiitor al şefului Direcţiei Economice în cadrul Inspectoratului General al Miliţiei. În această calitate, în contextul supravegherii informative a angajaţilor şi colaboratorilor Radioteleviziunii, Costică Voicu ar fi semnalat UM 0610B (indicativul Direcţiei I din Securitate – n.r.) mai multe aşa-zise nereguli.
„A intrat în relaţii cu cetăţenii de culoare“
„Vă informăm faptul că, urmare a investigaţiilor efectuate prin serviciul de specialitate al Miliţiei Municipiului Bucureşti, cu privire la Dumitrescu Mihai, de profesie tehnician principal la Radioteleviziunea Română, domiciliat în Bucureşti, strada Alexandru Sahia nr. 50, rezultă că acesta a intrat în legătură de prietenie şi de afaceri cu o familie de cetăţeni străni din cadrul Ambasadei burundeze, care locuiesc în imobilul din Bucureşti, strada Alexandru Sahia nr. 48.
Prin intermediul acestei familii, Dumitrescu Mihai a intrat în relaţii cu mai mulţi cetăţeni de culoare care-l vizitează la domiciliu ori cu care se întâlneşte frecvent“, scria, la data de 9 septembrie 1989, maiorul Costică Voicu. Întrucât operatorul TV avea acce