Băncile din România au trecut uşor prin criza din acest an. Valul recesiunii le-ar putea atinge însă mai serios anul viitor. Un sfert dintre bănci anticipează că vor face disponibilizări. În ultimii ani, băncile au luat cu asalt piaţa muncii. Numărul func-ţionarilor bancari a crescut cu şase-şapte mii pe an. Criza de personal calificat a pus presiune şi pe salarii. De la o medie de 2.800 lei în 2005, în doi ani s-a ajuns la câştiguri medii de 4.000 lei, ca să nu mai vorbim
Băncile din România au trecut uşor prin criza din acest an. Valul recesiunii le-ar putea atinge însă mai serios anul viitor. Un sfert dintre bănci anticipează că vor face disponibilizări.
În ultimii ani, băncile au luat cu asalt piaţa muncii. Numărul func-ţionarilor bancari a crescut cu şase-şapte mii pe an. Criza de personal calificat a pus presiune şi pe salarii. De la o medie de 2.800 lei în 2005, în doi ani s-a ajuns la câştiguri medii de 4.000 lei, ca să nu mai vorbim despre pretenţiile managerilor. Bancherii au fost cei mai răsfăţaţi angajaţi din România. Până în acest an.
Criza financiară a suprimat, în numai nouă luni, peste 3.000 de posturi şi se pare că vor urma alte câteva mii. Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB), spune că băncile s-au ferit până acum să facă disponibilizări. „Ieşirile s-au făcut pe cale naturală, prin pensionări, plecări voluntare, dar unii au fost şi forţaţi să solicite încetarea raporturilor de muncă. S-au făcut presiuni la Piraeus, ING, Credit Europe Bank, dar acolo nu avem acces, pentru că nu există sindicate.“ Reprezentantul sindicatelor din industria bancară estimează că numai din rândul angajaţilor afiliaţi la FSAB, în număr de vreo 12.000, o mie de persoane şi-au pierdut locul de muncă în acest an. „Majoritatea avea salarii mici. Pentru şefi, în acest an, s-a găsit încă de lucru.“
Sc