Din cînd în cînd, CNA ne oferă un florilegiu de limbă adevărată, românească, pe care-o putem auzi la televiziunile noastre. De data aceasta, raportul bazat pe monitorizarea realizată de Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan " Al. Rosetti" a avut în vedere perioada 20 septembrie " 20 octombrie 2009. Cum cei care apar la televizor continuă să iubească cu foc formele "vroia", "ca şi (premier)" sau "care" fără "pe" în acuzativ, vom continua şi noi, alături de CNA, să-i arătăm cu degetul, doar-doar vor învăţa şi ei lucrurile pe care le află copiii încă din clasele mici.
Nu vom mai ţine prelegeri despre rolul de model pe care-l joacă televiziunea şi alte lucruri de genul acesta care se pare că nu impresionează pe nimeni, ci vom trece direct la adorabilele exemple. La TVR 1, canalul naţional care ajunge în orice cătun al patriei noastre, există un domn, Sorin Burtea, care prezintă emisiunea Interes general şi care-i învaţă pe români să vorbească cam aşa: "din cauza la bănci", "cred că sînt lucruri care ar trebui să le decelăm mai tare", "numai să aibe unde să se culce", "nu mai vrea să mai se întoarcă" sau " bomboana de pe coliva limbii române " "pentru că este structura care este şi faptul care se întîmplă". Sorin Burtea este un adevărat campion al siluirii limbii la TVR şi, aşa stînd lucrurile, dacă tot i s-a dat pe mînă o emisiune, poate i se acordă şi o primă.
La PRO TV şi la Antena 1, cele mai multe greşeli semnalate în raportul publicat de CNA sînt legate de titrări " virgule lipsă sau formulări telegrafice, de tipul "director spital". Oricum, per total, cele două posturi stau destul de slăbuţ faţă de televiziunile de ştiri Antena 3 şi Realitatea TV care, avînd vorbărie mai multă, ne oferă perle de exprimare în mod proporţional.
La Antena 3 e un mare bairam cu limba română! Prezentatoarele de ştiri de la acest post au o predilecţie pentru deza