Marea Britanie a reînnoit oferta de a ceda guvernului cipriot jumătate din teritoriul său din insula Cipru, pentru a facilita un acord de pace între ciprioţii greci şi cei turci. Marea Britanie controlează 3% din teritoriul insulei, care a fost colonie britanică până în 1960. Propunerea a fost reînnoită marţi, cu ocazia vizitei preşedintelui cipriot, Demetris Christofias, la Londra.
“Oferta este condiţionată de un acord cuprinzător între liderii celor două comunităţi, acceptat de majoritatea populaţiei din ambele părţi ale insulei şi ratificat de cele două părţi”, se arată într-un comunicat al ONU. Ciprioţii greci şi cei turci au guvernat în comun până în 1963, când un dezacord a dus la retragerea ciprioţilor turci, lăsându-i pe cei greci să conducă efectiv Republica Cipru.
Ulterior au izbucnit violenţele, ceea ce a dus la dispunerea de forţe de pace ale ONU. Ciprioţii turci s-au retras în enclave, ceea ce a dus la împărţirea capitalei, Nicosia. Turcia a invadat insula în 1974 după ce naţionaliştii greci au organizat o lovitură de stat.
Partea greacă şi cea turcă au reînceput negocierile de pace în septembrie anul trecut. Oferta prevede cedarea a aproape jumătate din cei 254 de kilometri pătraţi pe care Marea Britanie îi deţine în Cipru şi pe care are două baze militare. Cum Ciprul condus efectiv de grecii ciprioţi se află în UE iar Turcia în NATO, relaţiile dintre cele două organizaţii sunt dificile, Turcia blocând cooperarea militară.