Analistii de la BCR recomanda vanzarea titlurilor Antibiotice Iasi (ATB) cu o tinta de pret de 0,615 lei/actiune, respectiv cu 6,1% sub cotatia de pe parcursul sedintei de ieri, de 0,655 lei/titlu.
Acestia estimeaza totodata un pret corect pentru actiunile celuilalt producator de medicamente listat pe Bursa, Biofarm Bucuresti, de 0,210 lei/actiune, apropiat de cel din piata, fapt pentru care analistii bancii recomanda pastrarea acestor titluri. Ieri, actiunile Biofarm se tranzactionau la un pret de 0,201 lei, cu 4,2% mai mic decat cel estimat de analistii BCR.
"Mai ales in 2010 sunt o serie de factori de risc care vor pune presiune pe profitabilitatea companiilor din sectorul farmaceutic. La aceasta se adauga si faptul ca actiunile Antibiotice si Biofarm nu sunt tocmai ieftine comparativ cu cele din Europa Centrala si de Est, astfel ca in prezent avem fata de ele o viziune retinuta pe termen scurt, dar suntem foarte increzatori in potentialul lor sustenabil pe termen lung", a declarat Mihai Caruntu, seful departamentului de cercetare pe piata de capital din cadrul BCR.
Piata farma, singura care creste in criza
Piata farmaceutica este una dintre putinele sectoare importante din Romania care nu a inregistrat un regres valoric pe fondul crizei, analistii BCR asteptandu-se ca dupa avansul de 13,1% al pietei din primul semestru, sectorul sa continue sa creasca atat in a doua jumatate a anului curent, cu 4,4%, cat si in 2010, dar la o rata mai mica.
"Am realizat o analiza la nivelul pietei farmaceutice din Romania si am constatat ca salariul mediu si consumul per capita de medicamente sunt foarte corelate, la un indicator de 0,95, care indica un grad de corelare foarte ridicat", spune Raluca Ungureanu, analist in cadrul departamentului piete de capital din cadrul BCR.
Ea a precizat ca rezultatul analizei a fost ca piata farmaceutica