» Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, au asistat ieri, sub Arcul de Triumf din Paris, la ceremoniile de marcare a 91 de ani de la armistitiul care a pus capat primului razboi mondial – o premiera in relatiile franco-germane. In pofida simbolismului, "motorul" franco-german al UE nu functioneaza la turatia maxima.
Evenimentul de la mormantul Soldatului Necunoscut de la baza Arcului de Triumf – dorit de Paris drept un nou pas pentru reconcilierea franco-germana si intarirea parteneriatului care a catalizat constructia europeana – nu a avut nici o ocazie speciala. Cei 91 de ani de la infrangerea armatei germane cu greu pot fi considerati o suma rotunda, iar ceremoniile de comemorare a eroilor primei conflagratii mondiale, organizate anul trecut, epuizasera puterea simbolica a momentului. Cu toate acestea, presedintele francez a tinut sa ofere un caracter festiv aniversarii din acest an si a invitat-o pe Merkel la celebrarea celor 91 de ani, ca o aluzie la istorica strangere de mana de la Verdun, din 1984, dintre presedintele FranIois Mitterrand si cancelarul Helmut Kohl.
Dincolo de deja binecunoscuta sa apetenta pentru grandoare, liderul francez are in aceste momente si alte motive pentru a accentua relatia strategica cu cealalta jumatate a motorului Uniunii Europene si pare sa mizeze pe fast, in absenta substantei. De cateva luni, mai ales dupa tensiunile generate de criticile sale la adresa modului "unilateral" in care Germania a ales sa combata criza economica, Nicolas Sarkozy se afla intr-o ofensiva de seductie la adresa proaspat reinvestitului lider de la Berlin. Aproape in fiecare saptamana diplomatia franceza lanseaza noi si noi initiative cu privire la relansarea cooperarii franco-germane, inaugurata in 1963 prin Tratatul de la Elysée. A existat chiar initiativa semnarii unui nou acord care sa