Grupul austriac se afla in plin proces de strangere de pe piata a 1,6 miliarde de euro pentru intarirea capitalului.
La trei ani de la privatizare, grupul austriac Erste a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR - cea mai mare banca din Romania - doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate recent in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH, acesta din urma fiind in prezent detinatorul legal al pachetului de 69,3% din actiunile BCR. O societate cu raspundere limitata (SRL) este cea mai simpla forma de intreprindere.
Practic, Erste isi externalizeaza astfel din portofoliu expunerea directa pe BCR.
Austriecii nu aveau voie sa faca o asemenea miscare in primii trei ani de la privatizare, insa luna trecuta termenul a expirat, statul roman ridicand monitorizarea postprivatizare.
Contactati de ZF, reprezentantii Erste au sustinut ca este vorba "de o schimbare formala".
"Schimbarea nu influenteaza in niciun fel structura de guvernare corporativa existenta si nici strategia de afaceri, ci reprezinta doar o chestiune de reorganizare interna", este justificarea oficiala a acestui demers. Ieri dupa-amiaza, cele doua SRL-uri nu figurau in structura organizatorica oficiala a grupului Erste, desi schimbarea ar urma sa modifice si actionariatul altor subsidiare din regiune. Austriecii si-au mai schimbat o data anul trecut structura de holding. Reprezentantii Erste nu au dorit sa dezvaluie valoarea capitalului detinut de EBG Ceps Holding - SRL-ul care controleaza acum BCR - si nici sa explice ratiunea acestei substituiri.
"Nu o pot descrie altfel decat ca optimizare organizationala. Niciun efect asupra strategiei. Niciun efect asupra expunerii. Ne mentinem expunerea pe Romania. Angajamentul Erste Group fata de Romania/BCR ramane solid si neschimbat", a declarat Ionut Stanimir, purtator de cuvant al Erste G