Orezul are un conţinut scăzut în grăsimi, furnizează organismului multe proteine şi majoritatea vitaminelor din complexul B, însă vitaminele A, C şi B12 sunt prezente într-o cantitate modestă. În privinţa fosforului existent în bobul de orez, acesta acţionează asupra sistemului nervos şi stimulează activitatea cerebrală.
Nutriţioniştii recomandă consumul orezului brun, considerat mult mai sănătos, datorită compoziţiei chimice, în comparaţie cu orezul alb, care pierde din nutrienţi în timpul prelucrării.
Reţeta săptămânii
Pilaf de orez cu legume
Timp de preparare: 40 de minute
Calorii : 300/porţia
Ingrediente: 150 g orez brun, 3 fire de praz, 3 cepe, 5 roşii sau 5 linguri de suc de roşii, 3 frunze de dafin şi cimbru după gust, 3 morcovi şi 6 linguri de ulei.
Preparare: Se fierbe orezul într-o cratiţă acoperită. În alt vas, se fierb legumele tăiate în cubuleţe. Ceapa, tăiată peştişor, se înăbuşă în ulei amestecat cu 10 linguri de apă. Când este gata, în această cratiţă se adaugă orezul şi legumele, se amestecă şi se pune vasul în cuptor la foc potrivit, timp de 20 de minute.
Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate“
Dosar: Bolile respiratorii vin odată cu frigul
De ce sunt vulnerabile căile respiratorii în sezonul rece
Care sunt persoanele cele mai expuse la noua gripă
5 întrebări despre reumatism
Dieta care scade inflamaţiile
Pilula contraceptivă şi riscurile asociate
Copilul schimbă relaţia de cuplu?