Medicii de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj au utilizat curentul electric pentru a trata tumoarea la rinichi a unui pacient. Metoda a fost folosita pentru prima oara in Romania in tratarea chisturilor renale care nu sunt tumori canceroase, dupa cum au declarat medicii clujeni.
Echipa condusa de profesorul Mihai Lucan de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj a tratat un pacient de 50 de ani, din Botosani, folosind o metoda deja brevetata in cazul interventiilor la alte organe: curentul electric. Barbatul tratat la Cluj mai suportase doua interventii la rinichi in trecut. La operatie, medicii clujeni au folosit instrumente laparoscopice, adica instrumente de mici dimensiuni, care nu au nevoie de o incizie mai mare de 3-4 centimetri, pentru a provoca descarcari electrice. Descarcarile electrice au generat temperaturi de 100˚C, ce au distrus celulele bolnave, mult mai putin rezistente decat celulele sanatoase. Profesorul Mihai Lucan spune ca resturile celulelor bolnave distruse sunt eliminate fara probleme de catre organismul pacientului. Potrivit medicilor, operatiile de acest tip sunt "minim invazive", adica afecteaza organismul uman intr-o masura mai mica decat chirurgia clasica, astfel ca si refacerea pacientului este mult mai rapida.
Metoda "electrocutarii" tumorilor a fost aplicata cu succes in tratarea cancerului, fiind utilizata de oncologii romani pentru tratarea cancerului la colon sau a cancerului mamar. Principiul este acelasi, in conditiile in care celulele canceroase sunt mult mai putin rezistente decat celulele sanatoase. Un principiu medical si fizic asemanator este folosit si in cazul "congelarii" celulelor canceroase, tot cu ajutorul chirurgiei laparoscopice.
Medicii de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj au utilizat curentul electric pentru a trata tumoarea la