Comercianţii de vechituri dau pe mai nimic obiecte dintre cele mai diverse, de la râşniţe de cafea la cărţi istorice
Mare zarvă la raionul de vechituri din Obor. Zece comercianţi îşi scot la vânzare „antichităţile” în fiecare săptămînă pentru a-şi putea câştiga existenţa.
Focşănenii pot găsi aici cele mai trăsnite lucruri, de la maşini de cusut sau instrumente muzicale vechi de peste o sută de ani până la încărcătoare de telefon, piese pentru maşini ori fiare de călcat de pe vremea bunicilor.
La mare căutare sunt cărţile, cele de istorie în special, care în magazinele de specialitate sunt foarte scumpe, însă din Obor pot fi cumpărate chiar şi la un leu bucata. De asemenea, obiectele electrocasnice se vând foarte bine, mai ales că multe dintre ele sunt în stare foarte bună de funcţionare.
Vechituri la preţuri mici
Cătălin Mârzac este unul dintre clienţii fideli ai tîrgului de vechituri, încă din anii 89.
„De mai bine de 20 de ani îmi cumpăr de aici cărţi şi scule pentru gospodărie. Găsesc lucruri bune, la preţuri foarte accesibile. În oraş, preţurile sunt peste limitele normalului, de aceea prefer să vin aici”, declară clientul.
Lipsa banilor îi determină pe comercianţi să expună pe tarabe chiar şi obiecte de suflet, colecţii întregi de monede sau CD-uri ori ceasuri moştenite de la părinţi.
„Vin în târg de un an încoace şi scot la vânzare diverse obiecte, sfeşnice, vaze, ceasuri, ceainice sau tablouri. Sunt nevoit să practic acest tip de comerţ, pentru că am nevoie de bani. Soţia nu lucrează, iar fata este studentă la Bucureşti. Muncesc pentru a o ţine pe ea la facultate”, spune Liviu Arghir.
Chiar dacă uneori nu câştigă mai mult de 150 de lei pe zi, vânzătorii de obiecte vechi nu au altă sursă de venit.