Târgovişteanul Mihai Florin, 34 de ani, s-a angajat la 17 ani, moment în care a devenit şi donator de sânge. Electrician de meserie, omul s-a angajat înainte de majorat la Combinatul Mechel Târgovişte. Îi plăcea extrem de mult meseria aleasă şi se gândea că va ieşi la pensie de pe poarta combinatului. Criza economică avea însă să-i dea planurile peste cap, pentru că în luna iulie au fost făcute disponibilizări masive. S-a trezit la 34 de ani şomer şi de cinci luni îşi caută disperat un loc de muncă, numai că piaţa muncii nu-i oferă nimic.
Din când în când, vine la Centrul de Transfuzii Dâmboviţa pentru a dona sânge. Face acest lucru de patru ani, atât din raţiuni de sănătate de sănătate, cât şi pentru bonurile de masă. “Deşi am 34 de ani, arăt de 45, pentru că am tras din greu. Am şi probleme de sănătate. Din când în când, îmi curge sânge din nas şi o doctoriţă mi-a spus că donarea de sânge îmi face bine. Când aveam serviciu, veneam doar pentru problemele de sănătate. Acum vin însă şi pentru bonurile acelea de masă. Din şomajul de cinci milioane de lei nu mă descurc. Bine că nu am copii”, ne-a mărturisit Mihai Florin.
Un donator primeşte şapte bonuri de masă a câte opt lei
În cazul său sunt sute de persoane care vin să doneze sânge. “Avem o medie de 15-20 de persoane care vin zilnic să doneze. Femeile au voie să vină de trei ori pe an la noi, dar bărbaţii pot veni şi de cinci ori. Cei mai mulţi vin pentru bonurile de masă, pentru că au rămas fără serviciu şi sunt în şomaj. Unii însă s-au obişnuit cu treaba asta. Dacă nu vin periodic să doneze sânge devin depresivi”, a declarat Iulia Stanciu, director al Centruui de Transfuzii Dâmboviţa.