Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri aprecieri considerabile, sustinute de evolutia societatilor financiare, care au urcat cu 5,2% fata de referinta, avansul puternic fiind dat de acceptul dat de Senat propunerii legislative de majorare a pragului de detinere. Cele mai lichide zece companii, grupate sub indicele BET, au urcat cu 2,9%, in timp ce companiile din sectorul energetic au avansat cu 2,7%. Brokerii sunt de parere ca decizia favorabila data de Senat va face ca societatile financiare sa evolueze intr-un palier cuprins intre 22.000 de puncte si un maxim de 26.000 de puncte, dupa trecerea euforiei investitorilor urmand iesirea din piata si marcarea de profit, majoritatea tranzactiilor realizate ieri fiind de ordin speculativ.
"Primul efect dupa o astfel de stire (acordul favorabil dat de Senat - n.a) este acela de a intra in piata si a specula. De altfel, in tot demersul legislativ, orice aviz favorabil a fost prilej de speculatie pe bursa. Doar ca de data aceasta, stirea are mai multa greutate si ridica asteptarile investitorilor cu privire la decizia Camerei Deputatilor. Se pun astfel bazele unui viitor mai bun pentru aceste societati, dar deplinatatea actului ar insemna eliminarea completa a pragului de detinere", a apreciat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.
La categoria societatilor financiare, cel mai mare avans l-au inregistrat titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu peste 6,4%, la pretul de 0,99 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Muntenia (SIF4), cu 5,6%, SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 4,5% si SIF Transilvania (SIF3), cu 4,2%.
Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au continuat aprecierile si in sedinta de ieri, urcand cu 6,2% si respectiv 1,5%, in timp ce actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu doar 0,8% fata de referinta.
"Este