Statele din Europa Centrală şi de Est sunt mai bine pregătite pentru o criză a gazelor decât erau iarna trecută, însă au înregistrat progrese nesemnificative în încercarea de a reduce dependenţa de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia, potrivit unei analize a Reuters. Iarna trecută, o dispută între Rusia şi Ucraina privind tranzitul gazelor natrurale a determinat Moscova să sisteze livrările prin conducta care alimentează regiunea. O parte importantă a populaţiei din Eu
Statele din Europa Centrală şi de Est sunt mai bine pregătite pentru o criză a gazelor decât erau iarna trecută, însă au înregistrat progrese nesemnificative în încercarea de a reduce dependenţa de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia, potrivit unei analize a Reuters.
Iarna trecută, o dispută între Rusia şi Ucraina privind tranzitul gazelor natrurale a determinat Moscova să sisteze livrările prin conducta care alimentează regiunea. O parte importantă a populaţiei din Europa Centrală şi de Est a rămas fără căldură în mijlocul iernii, în timp ce numeroase companii au fost nevoite să reducă sau să oprească activitatea.
Decizia Rusiei de a opri livrările a surprins oficialii din statele respective nepregătiţi şi incapabili să acceseze rapid rezerve din alte părţi ale Europei. În plus, o parte importantă a capacităţilor de stocare nu erau umplute la capacitate maximă.
Lipsa conexiunilor între ţările vecine şi a capacităţii de a inversa fluxul de gaz în conducte a înrăutăţit problema, notează Reuters.
Impact mai puţin sever
Chiar dacă situaţia s-ar repeta, imapctul ar fi mai puţin sever, întrucât statele au adoptat măsuri, inclusv posibilitatea de a inversa tranzitul de gaz cu alte părţi ale Europei, a spus Andrew Morris, director la compania de consultanţă energetică Poyry din Londra.
"Vor fi afectaţi din nou, dar posibil nu la fel de grav ca ultima dată. I