Cum este posibil ca doctorii să-ți pună diagnostic de gripă nouă și să-ți dea antivirale fără ca măcar să-ți facă un test? Sursa: EVZ
Este întrebarea care o măcina pe o mamă ce fusese luni, cu fiica ei de 16 ani, la un spital de boli infecțioase.
„Colegiul unde învață ea a fost închis din cauza gripei noi și ne-au recomandat s-o izolăm fără să-i facă un test. Ce doctori sunt ăștia?”. Răspunsul la întrebare ține strict de faza în care am ajuns în acest moment în evoluția gripei noi. Ar fi nevoie de prea multe resurse și nu le avem, însă nicăieri în lume testările nu li se fac tuturor suspecților.
În România, boala a început să se răspândească rapid pentru că se transmite deja în comunități, iar bolnavii și apropiații lor nu mai sunt „vânați” și ținuți în carantină, cum s-a încercat până acum. În plus, celor care merg la spital și au semne ușoare de boală nu li se mai iau probele specifice care se trimiteau la Institutul „Cantacuzino”. Sunt doar trimiși acasă să se izoleze, cu sau fără medicamente antivirale.
În răspândirea rapidă a gripei noi mai intervine un factor: mulți dintre cei care au acest virus, după unele estimări până la 50 la sută, nu prea au semne de boală, însă o pot da mai departe. Toate astea fac ca numărul de 1.057 de cazuri oficiale de gripă nouă raportate în România să fie mult mai mare în realitate.
Spre deosebire de alte state din vestul Europei, noi nu avem încă vaccin și nu vom avea decât câteva milioane de doze la sfârșitul acestei luni, care li se vor face mai ales cadrelor medicale și angajaților de la punctele de frontieră. Planul prevede că 500.000 de doze de vaccin adus din străinătate pentru copiii între 6 luni și șase ani să ajungă tot la sfârșitul acestei luni.
Institutul „Cantacuzino” ar trebui să livreze 5 milioane de vaccinuri în acest an, iar în a doua part