Hobkjuk (supă deasă de legume cu dovleac), Jeon (legume date prin aluat de clătită şi prăjite în tigaie), Bulgogi (grătar coreean), Bibimbap (orez cu legume şi carne de vită), Japche (tăiţei prăjiţi cu legume), Dakgangjeon (pui fript cu sos de soia), Yakwa (prăjiturele prăjite cu miere), Baesuk (pară dulce fiartă cu ghimbir). Un formidabil joc al aromelor, o minunată surpriză pentru papilele gustative şi o excelentă demonstraţie despre cum gastronomia unei ţări este un minunat ambasador al acesteia în lume.
Pentru toţi cei care am participat miercuri, 4 noiembrie, la Festivalul Gastronomiei Coreene (organizat de ambasada acestei ţări asiatice la Bucureşti), experienţa va rămâne una de neuitat. În decorul elegant al Clubului Diplomatic, doamnele coreence, îmbrăcate în costumul tradiţional, bogat în culoare, luminos, exotic, nu au făcut decât să potenţeze gustul deosebit al preparatelor.
Cei mai mulţi dintre oaspeţii Excelenţei Sale dl Lee Kwang Jae (ambasadorul Coreii de Sud la Bucureşti) vor rămâne numai cu aceste amintiri vizuale, olfactive, gustative. Noi am avut însă privilegiul de a asista în dimineaţa aceleiaşi zile la efortul de pregătire a întregului dineu. Aşa că suntem în măsură să vă devoalăm câteva dintre secretele gastronomiei coreene, aşa cum le-am aflat de la dna Chun Hui Jung, şefa delegaţiei de maeştri bucătari, care a venit special de la Seul pentru a crea (acesta este cel mai potrivit cuvânt) delicioasele bucate.
O BUCĂTĂRIE SĂNĂTOASĂ
Înainte de toate, am vrut să aflăm cât de picantă este gastronomia coreeană. "Depinde de felurile de mâncare. Kimchi e foarte picant, dar bibimbap nu este foarte condimentat. Chifteluţele de vită au, pe lângă carne, doar puţin sos de soia, usturoi, ardei verde, piper, sare. Oricine le-ar putea mânca. Kimchi este puţin mai picant, pentru că este fermentat. Dar şi aici depinde de i