Comunismul se intoarce! Dar doar pe ecrane, in carti si, uneori, pe net! Nu stiu daca in al douazecilea an post revolutionar i-a cuprins pe toti nostalgia (ce ciudat suna!), dar cert este ca peste tot se vorbeste despre "epoca de aur".
Am citit in doua zile, pe nerasuflate, cartea lui Dan Lungu – "Sunt o baba comunista!". Am rememorat chestii din comunism (atat cat l-am trait!), am ras cu lacrimi de multe ori si de multe ori m-am dus cu gandul la anumite reactii ale unor persoane apropiate… La fel de savuroase au fost si vizionarile celor doua filme din proiectul conceput de Cristian Mungiu – "Amintiri din Epoca de Aur". Bine, Mungiu nu este tocmai la primul sau film in care spune povesti dinainte de ’89. A mai fost mult premiatul si laudatul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (2007), dar si unul dintre primele filme din "noul val" – "Occident" (2002). Nu stiu daca regizorul nascut in 1968 (o copilarie si o adolescenta traite in comunism, deci) a fost melancolic dupa acele vremuri, dar cert este ca filmele i-au iesit bine. Sper doar ca proiectul "Amintiri din Epoca de Aur" sa incheie aceasta triada a povestirilor inspirate din viata unei epoci, putem spune astazi, demult apuse.
Dincolo de Brifcor, ciocolata Scufita Rosie, masina de spalat Albalux (care se pare ca a fost reinventata si revine acum pe piata ca una automata), un alt simbol al acelor vremuri a fost si celebrul autoturism Dacia. Sa ai o Dacie, in acele vremuri, insemna sa ai si statut. Nu chiar oricine reusea sa cumpere un astfel de "bolid" (exceptie fac cei care depuneau bani la CEC si castigau prin tragere la sorti unul)! Despre aceasta masina, devenita unul dintre simbolurile bunastarii, dar si a societatii romanesti, din epoca de aur, este vorba si in documentarul "Dacia, dragostea mea", realizat de Stefan Constantinescu (pictor, de profesie, dar "reincarnat" in regizor) si