Michael Haulica s-a nascut la 1 februarie 1955. In 1978 a absolvit Facultatea de Matematica, Sectia Informatica, a Universitatii Transilvania din Brasov, iar, dupa 25 de ani de activitate ca programator, s-a retras din domeniu. A debutat cu poezie in revista "Flacara", in 1974. A publicat poezie, proza, diverse articole. A fost redactor al suplimentelor SF "Supernova" si "Alternativ SF", iar in anul 2000 a fondat revista "Lumi Virtuale" (in format electronic). In perioada 2005-2007 a fost redactor-sef al Editurii Tritonic, unde a coordonat colectiile fiction.ro si LIT si a editat revista "Fiction.ro". Sustine rubrici despre literatura F&SF in "Observator cultural", "Ziarul de Duminica" si "Dilemateca". A publicat mai multe carti SF.
-Cu decenii in urma, perceptia publicului larg era ca exista o literatura SF cu produse mai mult sau mai putin bune. Astazi sesizam un boom mondial al literaturii SF, dar si al altor genuri - fantasy, de pilda. Cum se explica?
- In legatura cu prima parte a intrebarii, as zice ca si azi (ca oricând), nu genul face o carte buna sau mai putin buna, ci talentul, maiestria autorului. Dar inteleg sensul... adica era si ea, acolo, mai mult sau mai putin bagata in seama. Despre explozia mondiala? Probabil explozia au dat-o carti ca "Harry Potter", vândute in milioane de exemplare. Sau filme ca "Stapânul inelelor" ori "Narnia", care au atras dupa ele o repozitionare pe piata a cartilor care au stat la originea lor. Se poate observa ca titlurile amintite tin mai degraba de Fantasy decât de Science Fiction. Iar multe dintre cartile de succes la ora actuala se adreseaza adolescentilor. Se pare ca a crescut pofta de lectura la publicul de vârsta frageda. S-a schimbat paradigma in ceea ce priveste povestile copilariei si s-a gasit genul care sa faca aceasta schimbare: Fantasy.
-Exista deosebiri majore (si, daca da