Program pentru un nou mandat
Doua intrebari, legate intre ele, sunt inevitabile ca preambul la acest Program. Cea dintâi este de natura generala: mai este nevoie de literatura astazi? Numerosi sunt cei, printre ei scriitori importanti, care considera, cum spunea recent romancierul american Philip Roth, ca "era literaturii a trecut". Cea de a doua ne priveste direct: mai este nevoie de USR? Sunt, si in acest caz, unii, printre ei scriitori, indeosebi tineri, care afirma sus si tare ca USR si-a trait traiul. Cât priveste malaiul, pe acesta si l-ar fi mâncat in timpul regimului comunist.
Suntem convinsi ca, si daca era literaturii a trecut, nevoia de literatura a ramas. Ne vine greu sa credem ca omul insusi, ca fiinta umana, poate supravietui mortii literaturii sau artei in general. Chiar daca societatea de consum, continuând a-si proclama interesul pentru literatura si arta, nu pare a se sinchisi de faptul ca literatura si arta nu pot trai fara un sprijin material din partea ei. Este evident, in aceasta ordine de idei, ca supravietuirea breslei noastre depinde de capacitatea ei de a se dota cu mijloacele materiale adecvate epocii actuale si care nu pot fi obtinute fara o organizare de felul asociatiilor, patronale sau sindicale, din numeroase alte domenii. Scriitorii nu se pot lipsi de o asociatie proprie care sa lupte pentru drepturile lor ca oameni si care sa le protejeze operele. Chiar daca legea nu ne permite in cadrul USR un organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor, promitem sa gasim alte pârghii pentru o mai eficienta protectie a drepturilor scriitorilor.
Primul punct din Programul nostru are in vedere, ca urmare a considerentelor de mai sus, redefinirea raporturilor USR cu statul român. Tendinta de imediat dupa 1989 de a crede ca sprijinul statului inseamna automat pierderea independentei trebuie abandonata. Nu era decât o sech