Discutiile referitoare la „defectele contractuale” sunt irelevante acum, cand epidemia gripala se raspandeste cu repeziciune si in Romania. A nu vedea padurea de copaci este extrem de grav in aceasta situatie. Autoritatile au datoria de a pune la dispozitia populatiei mijloacele de preventie cele mai bune in cazul unei pandemii. Acest lucru nu se intampla in Romania. Intre timp, in Germania sau in Marea Britanie vaccinul pentru copii contra virusului gripal AH1N1 este deja disponibil.
Vezi un punct de vedere diferit in articolul publicat azi de HotNews.ro, aparut in Der Spigel, in iulie
Contractul este controversat, nu vaccinul
Cele mai comune efecte adverse aparute in urma vaccinarii anti-AH1N1 sunt: dureri de cap, dureri musculare si de articulatii, reactii de inrosire si durere la locul injectiei, febra si oboseala Efecte adverse Inconstienta este un cuvant prea moale pentru a descrie decizia autoritatilor de la Bucuresti de a renunta la achizitionarea din import a jumatate de milion de doze de vaccin contra virusului gripal AH1N1 folosit pentru copii. Desi guvernantii isi dadusera acordul pentru acest gest preventiv normal, miercuri seara s-au razgandit.
Motivul invocat tine de un punct din contractul standard pe care firmele farmaceutice producatoare il incheie cu guvernele tarilor care achizitioneaza vaccinul. Acest punct prevede ca statul isi va asuma responsabilitatea pentru a acoperi cheltuielile de tratament a eventualelor efecte adverse aparute consecutiv vaccinarii.
Gestul guvernului de la Bucuresti il reproduce pe cel, singular pana miercuri, al autoritatilor poloneze care au refuzat achizitionarea vaccinului contra gripei „porcine” invocand acelasi „defect contractual”.
Gaz peste fobia de vaccin
Guvernul toarna astfel gaz peste focul fobiei de vaccin care mocneste intr-o