Bursa de la Bucuresti a inregistrat si ieri evolutii pozitive, de aceasta data tot societatile financiare inregistrand cel mai mare avans, de aproape 7% fata de referinta. Restul indicatorilor au marcat aprecieri mult mai modeste, de pana la 2,4% pe indicele extins al Bursei, BET-XT. Cele mai lichide zece companii din piata, grupate sub indicele BET, au avansat cu aproape 0,5%, in timp ce companiile energetice, redate de indicele BET-NG au inregistrat o crestere de putin peste 0,9% fata de referinta.
Analistii sunt de parere ca in piata se pastreaza entuziasmul de miercuri al investitorilor, dupa ce Senatul a aprobat majorarea pragului de detinere la SIF-uri, iar acest lucru a dus la o deblocare a lichiditatilor, fapt constatat si de cresterea substantiala a rulajului pietei, care ieri s-a ridicat la aproximativ 9 mil. euro. Tot SIF-urile au reusit sa tina pe plus si restul emitentilor in sedinta de ieri, mai sustin analistii.
"Pe SIF-uri este clar ca se pastreaza entuziasmul investitorilor dupa ce Senatul a aprobat majorarea pragului, dar restul pietei se mentine intr-o incertitudine inca mare. Din aceasta cauza vedem si aprecierile moderate pe restul indicilor, cresteri care sunt sustinute tot de evolutia puternica a societatilor financiare. SIF-urile atrag banii in piata si astfel reusesc sa traga restul pietei dupa ele", a declarat Paul Brendea, analist in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.
Titlurile SIF Moldova (SIF2) au marcat cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare, de 8,5% fata de referinta, in timp ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate titluri din sedinta de ieri, cu un volum care a depasit 12 milioane de unitati. In top au urmat aprecierile SIF Transilvania (SIF3), cu 7,3%, SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 6,7% si SIF Oltenia, cu 6,1%. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inregistra