Dacă până anul trecut dezvoltatorii fie ei de locuinţe, centre comerciale sau spaţii de birouri îşi frecau mâinile de mulţumire că au clienţi, şi drept urmare îşi permiteau marje de profit de 30-40%, şi chiar mai mari, criza le-a pus pofta-n cui. Blocajul de pe piaţa imobiliară nu va fi spart până ce aceştia nu sunt dispuşi să reducă din marjele de profit. "Piaţa va reveni pe creştere când va apărea un nou tip de dezvoltator, care să-şi asume un risc mai mare şi să se mulţumească, totodată, cu un profit mai mic, de 10%. De asemenea, dezvoltatorii trebuie să cheltuiască mai mulţi bani pentru studii de fezabilitate, nu cu consultanţii, în vederea vânzării proiectului, iar evaluările să fie făcute pentru a satisface utilizatorul final, nu pe speculanţi", a declarat Bogdan Georgescu, managing partner la Colliers Internatioanal România prezent la un seminar imobiliar organizat de Evensys. De asemenea, acesta a mai pecizat că în perioada de criză prin care trece piaţa imobiliară, câştigurile de 25-30% nu mai sunt sustenabile.
În acest an, cererea de pe această piaţă a scăzut cu 50%, în timp ce preţurile şi chiriile au înregistrat scăderi cu valori cuprinse între 10 şi 20%. Totodată, Georgescu a mai adăugat că primele proprietăţi imobiliare care vor fi scoase la vânzare vor fi cele proaste, care sunt situate în locaţii deficitare, şi care nu mai au clienţi. "Nu cred că vom vedea interes în aceste proiecte. Sunt oraşe în ţară unde există şase-şapte proiecte de mall-uri, care vor fi de vânzare în viitor, dar nu le va cumpăra nimeni. Proprietarii vor trebui să repoziţioneze proiectul şi să-l modifice. Investitorii cu bani vor proiecte bune", a mai spus Georgescu.
Străinii, interesaţi de proiecte în derulare în România
Alţi consultanţi imobiliari spun că investitorii străini au început deja să iasă la vânătoare de proprietăţi imobiliare, căutând în special p