România are înregistrate 140 de castele pe lista monumentelor istorice aflate în Patrimoniul Cultural Naţional, dar prezenţa sa pe harta europeană a tranzacţiilor cu acest tip de proprietăţi este aproape invizibilă. Cel mai scump castel din România, scos la vânzare pe site-urile internaţionale de profil, este Bran, pentru care se cer 70 mil. dolari. Cu toate acestea, singurele tranzacţii imobiliare locale, din categoria monumentelor istorice, se fac cu palate domneşti sau conace b
România are înregistrate 140 de castele pe lista monumentelor istorice aflate în Patrimoniul Cultural Naţional, dar prezenţa sa pe harta europeană a tranzacţiilor cu acest tip de proprietăţi este aproape invizibilă. Cel mai scump castel din România, scos la vânzare pe site-urile internaţionale de profil, este Bran, pentru care se cer 70 mil. dolari. Cu toate acestea, singurele tranzacţii imobiliare locale, din categoria monumentelor istorice, se fac cu palate domneşti sau conace boiereşti.
Castelul Bran din Braşov a fost restituit moştenitorilor în 2006. Dominic de Habsburg, noul proprietar, l-a scos imediat la vânzare pentru suma de 60 mil. euro. Autorităţile locale şi centrale încearcă şi acum să găsească modalităţi prin care să reintre în posesia monumentului istoric.
Unul dintre cele mai mari puncte de atracţie turistică din România, castelul Bran este prezentat de agenţiile imobiliare străine ca fiind Castelul lui Dracula. Ca orice proprietate scoasă la vânzare sunt trecute şi specificaţiile imobilului. Astfel, castelul Bran are 57 de camere, este complet mobilat şi utilat, are sistem de alarmă, telefon şi garaj. Beneficiază de apropierea de pădure şi de grădina care îl înconjoară.
Pe locul doi ca valoare de vânzare este Palatul Ştirbei din Buftea pentru care se cere 11 mil. euro. Retrocedat în anul 2006, în prezentarea imobilului este specificat