Efectele construirii unui drum naţional prin Parcul Retezat stârneşte, în continuare, opoziţia organizaţiilor de mediu. Drumul Naţional 66A, ce va trece şi prin rezervaţia Domogled-Valea Cernei, din sud-vestul României, ameninţă singura pădure intactă de pe Bătrânul Continent. Parcul Naţional Retezat, propus printre cele şapte minuni naturale ale lumii, este traversat de al doilea tronson al Drumului Naţional 66A (DN66A), care leagă municipiul Petroşani de Băile Herculane. Construcţia drumului a stârnit o furtună de proteste din partea ecologiştilor.
Ei spun că drumul este inutil. Acesta este impracticabil şase luni de zile din an. Construirea unei căi moderne de acces va facilita pătrunderea masivă şi necontrolată al turiştilor în rezervaţii. Atât administratorii parcurilor, cât şi membrii consiliilor ştiinţifice s-au declarat îngrijoraţi de acest pericol.
Cel de al treilea sector al DN66A, aflat în faza de obţinere a acordului de mediu, este proiectat să traverseze Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, una dintre cele mai frumoase şi mai bine conservate arii protejate din România.
Un acord contestat
Administraţia Parcului Naţional, cu suportul Consiliului Ştiinţific al rezervaţiei, şi-a dat acordul pentru realizarea celui de-al treilea tronson, deşi calea rutieră ar urma să treacă inclusiv prin arii de protecţie integrală, în care legislaţia interzice orice fel de construcţie.
Singurul obstacol care mai stă în calea buldozerelor este acordul de mediu, pe care constructorul nu-l poate încă obţine, din cauza opoziţiei reprezentanţilor organizaţiilor de mediu.
Directorul Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei, Ioan Gaşpar, ne-a declarat că acordul dat de administraţie respectă legea, având în vedere că a fost aprobat de Consiliul Ştiinţific al Parcului.
„Este vorba de