În această iarnă, în pieţele din Târgovişte, locul brazilor de Crăciun va fi luat de molizi Târgoviştenii vor cânta anul acesta „O, brad frumos!” în jurul molizilor care vor fi puşi la dispoziţie de către Direcţia Silvică Dâmboviţa, în preajma sărbătorilor de iarnă. „Anul acesta au fost alocaţi 1.800 de molizi. Noi am făcut o cerere specială pentru molizi, pentru că nu putem să tăiem brazi”, a declarat inginer Cătălin Muşat, Direcţia Silvică Dâmboviţa.
Retrocedările, bată-le vina!
Retrocedările făcute în ultimii cinci ani au lăsat ocoalele silvice fără păduri de brazi. Este şi cazul Ocolului Silvic de la Pucioasa, unde pentru sărbătorile de iarnă au fost alocaţi 500 de molizi. „Brazi avem, numai anul acesta s-au plantat 30 de mii de puieţi, însă problema cu care ne confruntăm o reprezintă proprietăţile private. Pentru că au fost retrocedate foarte multe proprietăţi în ultimii ani, noi am cam rămas fără pădure. Proprietarii nu au contracte de administrare cu noi, doar contracte de întreţinere a proprietăţilor. Noi nu putem să tăiem brazii de pe terenurile lor, iar de importat nici gând să facem aşa ceva”, a declarat inginer Gheorghe Voicu, din cadrul Ocolului Silvic Pucioasa.
„Decât molid, mai bine brad artificial”
Mulţi dintre cei care aşteaptă cu nerăbdare împodobirea bradului şi care ţin la tradiţie sunt nemulţumiţi de faptul că vor fi nevoiţi să cumpere molizi. „Eu împodobesc bradul de când mă ştiu, aşa e tradiţia. Chiar dacă şi molidul e verde, nu are acelaşi miros, nu are acelaşi farmec, ar fi un Crăciun sec. Deşi am fost împotrivă până acum, cred că, totuşi, anul acesta o să îmi cumpăr brad artificial. Tot arată mai bine ca un molid”, a spus Laura Nicolescu, o târgovişteancă de 38 de ani.
Molizi la preţ de criză
Preţurile molizilor variază în funcţie de înălţime. Un moli