Cu toate ca aproape jumatate dintre parinti nu ar dori sa-si vaccineze copiii impotriva cancerului de col uterin, specialistii sustin ca ar trebui sa se renunte la prejudecati deoarece acest vaccin ajuta foarte mult.
Protectia vaccinului contra cancerului de col uterin este de minim 5 ani, iar vaccinarea este recomadata inainte de debutul vietii sexuale, lucru care justifica alegerea fetitelor cu varste de 12 ani pentru administrarea acestuia, a declarat Ciprian Pop Began, asistent universitar la catedra de Obstetrica si Ginecologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Elias, la Tv Ziare.com.
Intrucat vaccinul nu este inca suficient de testat pentru a fi administrat ca si celelalte vaccinuri la o varsta frageda, la fetitele de sub un an, si pentru ca varsta medie de debut a vietii sexuale in randul tinerelor din tara noastra este de 15-17 ani, decizia ca vaccinarea sa fie facuta in randul fetitelor de clasele a cincea si a sasea este, deci, justificata.
Chiar daca 60 la suta dintre persoanele de sex feminin prezinta infectia cu HPV, acest lucru nu inseamna ca vor face la un moment dat cancer de col uterin, ci doar 10 la suta dintre femei vor avea modificari care duc la aparitia acestuia.
Durata medie de la momentul infectarii si pana la aparitia simptomelor este de circa 4 ani, modificarile de la nivelul colului fiind cele care vor sugera ulterior infectia.
Medicul a explicat ca rezultatele testului Papanicolau, pe care orice femeie in varsta de peste 30 de ani trebuie sa il faca, este cel care ridica primele semne de intrebare cu privire la infectia cu HPV. Un rezultat de clasa patru pentru acest test inseamna modificari precanceroase.
"HPV-ul, ca orice tip de virus, este impartit in doua mari clase, una cu risc mare de cancer si una cu risc scazut. HPV reprezinta o conditie necesara, dar nu su