O igienă orală corespunzătoare, care constă în periajul corect al dinţilor, clătirea energică şi din abundenţă şi vizitele regulate la dentist, ajută la menţinerea capacităţilor de gândire ale adulţilor. Sursa: Hepta
Potrivit unui studiu realizat de către cercetătorii de la Colegiul Chirurgilor şi Medicilor Columbia, din New York, o igienă dentară precară condiţionează numeroase afecţiuni grave, printre care bolile de inimă, atacul cerebral, diabetul, dar şi boala Alzheimer. De asemenea, potrivit aceloraşi oameni de ştiinţă, citaţi de Reuters, afecţiunile gingivale pot influenţa funcţionarea cerebrală în mai multe sensuri, dar mai ales prin inflamaţii, principalul factor de risc în deteriorarea funcţiilor mentale.
Studiul a avut ca subiecţi peste 2.350 de adulţi de peste 60 de ani şi a arătat că, în cazul celor care prezentau cele mai multe afecţiuni ale gingiilor determinate de bacteria Porphyromonas gingivalis, incapacitatea de a reproduce, la anumite intervale, un enunţ de trei cuvinte era de trei ori mai mare decât la cei care aceste afecţiuni era inexistente. De asemenea, de două ori mai multe persoane cu probleme de igienă orală s-au aflat în imposibilitatea de a rezolva un test simplu de matematică, comparativ cu cei care nu aveau afecţiuni dentare.
Rezultatele studiului au arătat că 5,7% dintre participanţi au avut probleme cu îndeplinirea unor anumite sarcini care presupuneau apelul la memorie, 6,5% dintre subiecţi aveau dificultăţi de a-şi aminti, iar 22,1% dintre ei aveau probleme cu operaţiile matematice simple.
Aceia care aveau afecţiuni ale dinţilor şi gingiilor au avut de trei ori mai multe dificutăţi atunci când au avut de rezolvat atât teste scrise, cât şi teste orale, este concluzia cercetării.
“Până acum, parodontoza a fost asociată numai cu riscurile de atac cerebral şi a fost considera