De la începutul acestui an şi până acum poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au primit 19 plângeri de la brăilenii care au fost înşelaţi prin telefon. Joi, la 15.30, Ionuţ De la începutul acestui an şi până acum poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au primit 19 plângeri de la brăilenii care au fost înşelaţi prin telefon.
Joi, la 15.30, Ionuţ C., din municipiu, a reclamat la poliţie că în acea dimineaţă a primit un telefon de la o persoană necunoscută care s-a prezentat a fi reprezentant al unei firme de telefonie mobilă, şi i-a adus la cunoştinţă că, în urma unui concurs organizat de firmă, a câştigat un premiu de 10.000 de euro.
Pentru a intra în posesia sumei, apelantul l-a îndrumat să achite la oficiul poştal, prin mandate on-line, suma de 880 de lei, pe numele lui Marius Vasile Fieraru, din Municipiul Bucureşti. După ce a trimis suma cerută, brăileanul şi-a dat seama că a fost înşelat şi a depus plângere la Poliţie.
Modul de operare este cunoscut de poliţişti
„Indivizii sună la întâmplare pe telefoane mobile, se recomandă ca fiind reprezentanţi ai unor firme de telefonie mobilă, de electrocasnice sau producători de automobile şi anunţă pe cel sunat că, în urma unei loterii, este fericitul câştigător al unor bunuri precum: autoturisme, telefoane mobile, plasme TV, sume de bani (euro şi lei), minute gratuite. Pentru a intra în posesia acestora cei sunaţi trebuiau să cumpere mai multe cartele pre-pay şi să comunice la un număr de telefon stabilit de autor, seriile sau codurile de încărcare” , a precizat subinspector Jenel Şogor purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila.
Poliţiştii spun că cel mai bine este ca cei sunaţi să fie sceptici, să manifeste prudenţă atunci când un străin le cere date cu character personal şi să nu plătească aşa zisele premii.