Tanti Mirela este regina florăreselor din staţia de maxi-taxi din Ţiglina. A vândut flori şi nomenclaturiştilor comunişti, cât şi îmbogăţiţilor după Revoluţie. Criza a dat iama până şi printre vânzătorii de flori, care au ajuns să blesteme criza şi să ducă dorul bastoanelor pe spinare din vremea „Epocii de aur”.
Tanti Mirela este cea mai veche florăreasă din Ţiglina 1. Deşi înainte de ’89 era foarte riscant să facă bani din „afaceri”, jupâneasa de la „Bârlădeanu” a ajuns să regrete acele vremuri.
A dat criza-n vaze, vânzările au scăzut urât, şi tare ar da zilele de acum pe cele când principala sa grija era să audă la timp celebrul avertisment „şase, Miliţia”!
Când îşi aminteşte de începuturile sale ca florăreasă, prin 1984, o trece un uşor zâmbet.
„ Pe vremea aia făceam rost de flori de la Fileşti şi tot aici le vindeam. Mai nasol era când venea Miliţia. Ne fugărea miliţienii mai mereu, luam şi bastoane pe spinare. Eram mai tânără, fugeam de rupeam pământul ”.
De altfel, înainte de 1989, moda era puţin diferită. Atunci, când vroiai să impresionezi o femeie, nu veneai cu trandafiri.
„ Atunci se căutau mai mult crizantemele. Era foarte greu să faci rost de ele ”, a mai spus ea.
Din spatele găleţilor cu flori, povesteşte că avea clienţii săi fideli, oameni care, o dată pe săptămână, veneau la ea pentru a le cumpăra măcar o garoafă soţiilor.
A profitat din plin de capitalism
Tanti Mirela nu ascunde că până mai ieri a profitat din plin de capitalism. A vândut flori în cantităţi industriale, încă din prima secundă în care a căzut regimul Ceauşescu.
A transformat repede afacerea cu flori într-un „bussines de familie”:
„ Am patru copii. Toţi vând flori. Eu şi soţul – la fel ”.
Acum, recesiunea se simt