Am intrat intr-o perioadă in care, s-ar părea, Sibiul se ambiționează să facă un pas in fața tuturor celorlalte orașe culturale de la noi. După ce a primit, in 2007, titulatura de capitală culturală europeană, această veche cetate și-a propus să păstreze distincția fie și informal. Astfel incât cele mai numeroase și mai inedite evenimente culturale românești se organizează, cu temeinicie ardelenească, la Sibiu. Iar de aici până la a inchega un produs, o carte cu poezie sibiană dotată cu un sentiment local mult amplificat, nu mai era mult.
Antologia bilingvă Visteriile cetății/ Treasury of the city*, apărută in 2008 la Editura Institutului Cultural Român, reia și completează volumul Focuri pe apă/ Fires on water, din 1992. Atunci, antologia cuprindea șapte poeți din Sibiu, astăzi ea adună optsprezece poeți. De aceea, extensia cu mai mult de jumătate din numărul poeților de atunci ne indreptățește să vorbim acum despre o nouă carte. De un nou Sibiu și de o nouă poezie a lui.
Așadar, sibienii de azi iși alătură poemele intr-un efort de a reda cât mai fidel, nu imaginea Sibiului (prezent sau trecut), cât potențialul lui imaginativ dintotdeauna. Ar fi o greșeală să ne așteptăm să găsim aici orașul ca intr-un atlas turistic. Fiindcă, după lectura cărții, nu vom ști mai bine străzile sau arhitectura cetății, insă ii vom fi cunoscut umbrele care se preling, in formă plăpândă, in sensibilitatea oamenilor.
Care sunt cei optsprezece poeți-ambasadori ai Sibiului? Numele acestora sunt extrem de eterogene, iar stilurile lor vin chiar din epoci literare diferite, așa cum notează - in prefața cărții - Liliana Ursu. Unii dintre ei au adoptat profilul poetului doar in mod pasager, pe când alții au făcut din poezie un modus vivendi. De aceea ar fi precaut din partea cititorul să evite comparația dintre autori. Așadar, iată paleta de poeți pe care o propune antologia