Fostul disident Alexandru Tacu a făcut plângere împotriva statului român
Mai citiţi:
A îndurat tortura comuniştilor din dragoste pentru un partizan
Omul care a făcut turul închisorilor comuniste
Un fost judecător cere un milion de euro de la stat
Pentru că a fost închis în perioada comunistă, iar fiul şi părinţii i-au fost ucişi, ieşeanul cere trei milioane de euro despăgubiri.
Fostul disident Alexandru Tacu a cerut daune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce justiţia din România i-a acordat, în anul 2008, despăgubiri de 100.000 de euro. Pentru cei patru ani petrecuţi în închisorile comuniste, uciderea fiului şi a părinţilor săi şi suferinţele îndurate de familia sa ieşeanul a cerut trei milioane de euro.
Condamnat pentru insubordonare
„După ce am primit sentinţa definitivă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am trimis plângere la CEDO. Am luat această decizie pentru că practica în ţară nu este unitară, daunele acordându-se pentru aceleaşi situaţii diferit“, a spus Alexandru Tacu.
În anul 1948 ieşeanul a fost arestat pentru prima dată după ce a strigat „trăiască regele!“. „Până în anul 1952 am fost arestat de şapte ori şi cel mai mult am fost ţinut două săptămâni“, povesteşte Alexandru Tacu. În anul 1952 a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru „agitaţie publică şi insubordonare“ după ce a refuzat să depun jurământul militar. „M-am gândit că oricum mă vor aresta din nou, aşa că am spus că refuz să depună jurământul militar sub drapelul sovietic“, spune ieşeanul. A fost închis la Jilava, Rahova, Poarta Albă, Coasta Galeş. După trei ani a fost graţiat, însă problemele nu au încetat.
În 1968 a dat admitere la Facultatea de Filologie din Iaşi, dar a fost exmatriculat în anul patru. A fost profesor, dar şi-a câştigat existenţa şi săpând fântâni, culegând