Pelicula, cu John Cusack în rolul principal, este lansată astăzi în cinematografele din România. Filmul „2012“, regizat de Roland Emmerich, prezintă o nouă viziune apocaliptică asupra viitorului omenirii. Regizorul german Roland Emmerich are un apetit insaţiabil pentru distrugerea planetei şi a omenirii: a mai încercat reţeta de câteva ori. În „Independence Day“ (1996), rasa umană era decimată de extratereştri. În „Godzilla“, New Yorkul era călcat în picioare de o şopârla uriaşă şi radioactivă. În „The Day After Tomorrow“, încălzirea globală este cea care vine de hac civilizaţiei şi care lasă doar câţiva supravieţuitori pe Pământ.
De această dată, Emmerich foloseşte lecţiile învăţate în peliculele sale anterioare şi distruge fiecare ţară din lume într-un fel diferit. De exemplu, India este inundată de un tsunami cum nu s-a mai văzut şi catolicii din Italia sunt îngropaţi în frumoasele lor biserici şi catedrale dărâmate.
Americanii au privilegiul de a „dispărea în neant“ în nenumărate moduri. Oraşul Los Angeles este despărţit în două şi cade în ocean, în timp ce Las Vegasul se prăbuşeşte şi se transformă în praf. Povestea începe în 2009, atunci când un geolog aflat pe statul de plată al Guvernului american descoperă că nucleul Pământului devine „agitat“.
Acesta îl anunţă pe preşedintele de culoare, la fel ca Obama, interpretat de Danny Glover. Însă ştirea nu ajunge la public. Trei ani mai târziu, Jackson Curtis (John Cusack), un american ca oricare altul, îşi duce copiii în rezervaţia naturală Yellowstone. Acolo ei îl cunosc pe „sihastrul“ interpretat de Woody Harrelson, care îi anunţă că lumea se va sfârşi.
Interpreţii unor texte care anunţă apocalipsa, precum catrenele lui Nostradamus sau calendarul mayaş, sunt convinşi că lumea se va termina peste trei ani. Sfântul catolic Malahie a prevestit că, în 2012, ulti