De la 1 ianuarie 2010 nicio locuinţă nu va mai putea fi vândută fără dovada performanţelor termice. Certificatul de performanţă energetică devine obligatoriu atât în cazul imobilelor recepţionate, vândute sau cumpărate, cât şi pentru cele oferite spre închiriere. Chiar dacă acest certificat presupune o cheltuială în plus, analiştii imobiliari sunt de părere că el nu va creşte preţul locuinţei.
„Proprietarii de case oricum cer cu 10.000-15.000 de euro mai mult decât pot obţine, îşi lasă o marjă de negociere considerabilă, astfel încât o mie de euro în plus sau în minus chiar nu contează pentru ei“, spune Răzvan Muntean, director general Imopedia.
Acest act va ajuta, în schimb, la determinarea preţului real al unei case, pentru că poate deveni un indice important în stabilirea preţurilor.
Lege aplicată după cinci ani
Legea, deşi aprobată încă din anul 2005, va fi pusă în aplicare abia de anul viitor, în condiţiile în care ultimele modificări şi norme de aplicare au fost puse la punct abia în această toamnă.
„Acest certificat energetic are, în primul rând, un rol informativ: ajută la estimarea costurilor cu încălzirea pentru o locuinţă, deci la determinarea preţului plătit pentru întreţinere, lucru de care este interesat orice potenţial cumpărător“, consideră Emilia Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri.
Clădirile din România sunt clasificate în funcţie de consumul energetic în clase cuprinse între A, care înseamnă un consum de 125 kilowaţi/oră pe metru pătrat şi G, care presupune peste 5.000 de kwh/mp. „Majoritatea construcţiilor din ţara noastră se încadrează în clasa D“, spune Dan Ioan Popp, preşedintele dezvoltatorului imobiliar Impact.
Târg nou cu oferte vechi
Un total de 65 de reprezentanţi ai pieţei imobiliare s