Coriolan Babeti
Democratia - O religie a Marii Mame sau Despre triumful Ereziei Europene
Editura Curtea veche
Vol. I - Eseuri introductive sau Despre eternul inceput al democratiei; vol. II - Liniile de sens al Arhetipului Feminin si faliile arhetipale ale istoriei; vol. III - Civilizatia venetiana, preparatio moderna. O recapitulare in integrum a Arhetipului Marii Mame.
1.500 de pagini despre democratie ca istorie in curs, vie, contradictorie, despre schimbarile din civilizatia occidentala.
Democratia, sustine eseistul, nu e mai putin religioasa decat oricare alta religie a Marelui Tata. Ceea ce se modifica este obiectul credintei, sexul Arhetipului in perimetrul caruia se ordoneaza campul de forte al evenimentului, ideii sau imaginii, al imaginarului, mentalitatilor si comportamentelor.
In cea mai sumara formulare, Democratia liberala, castigatoare in disputa cu totalitarismele secolului XX, nu e decat o epoca a Magnei Mater, a Demetrei, al carei nume filtreaza o bogatie semantica din care provin, in greaca, precum si in latina, si prin ele, in limbile moderne, familii de cuvinte ce numesc constructia, forma, corpul, casa, domiciliul valorilor asociate democratiei.
Instalandu-se - spun editorii - in conditia unui neutru observator-interpret al urmelor, al cicatricilor lasate de eveniment, cuvant (idee) si, in parte, de imagine, Coriolan Babeti radiografiaza, fara parti-pris-uri etico-religioase radicale, momentele istorice ale inevitabilului triumf al acelui "altceva", hairesis-ul "principiului feminin", al traditiilor heterodoxe, serpuind pe linia de front a unui conflict imemorial, al unei hieromahii transcendentale, Masculin-Feminin.
Adus dupa 1989 de Andrei Plesu in Ministerul Culturii, Coriolan Babeti a refondat, in 1992, Institutul de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, iar patru ani mai tarz