Situaţia politică a României pare desprinsă dintr-o piesă de teatru absurd. Dacă jocul de-a învestirea guvernelor nu era suficient, acum apare o altă problemă: cele nouă ministere preluate de democrat-liberali după demisia pesediştilor sunt, teoretic, în aer. Intermiatul asigurat de PD-L expiră mâine, iar preşedintele Traian Băsescu şi premierul în exerciţiu Emil Boc se contrazic în privinţa soluţiei legale.
Constituţionalistul Emil Boc a declarat că, în condiţiile în care după instituirea interimatelor a intervenit demiterea guvernului, atunci întreaga procedură se reia de la momentul moţiunii de cenzură. Cu alte cuvinte nu mai contează ce s-a întâmplat înainte de debarcarea Executivului de către Parlament şi se aplică prevederea Legii fundamentale potrivit căreia Cabinetul demis rămâne în funcţie până la învestirea unui nou guvern.
Numai că preşedintele Traian Băsescu nu împărtăşeşte punctul de vedere al premierului în exerciţiu şi lasă să se înţeleagă că o astfel de interpretare este aberantă. Şeful statului consideră că demnitarii PD-L care au asigurat interimatul trebuie să predea secretarilor de stat conducerea celor nouă ministere, care au rămas vacanate prin demisia pesediştilor. "Nu se pot numi în continuare miniştri din Guvernul Boc ca miniştri interimari. Ministerele sunt gestionate de secretarii de stat", a comentat recent Băsescu.
PSD a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu această situaţie fără precedent, însă magistraţii au amânat verdictul pentru data de 18 decembrie, adică după ce România va avea un nou preşedinte.
Premierul în exerciţiu Emil Boc deţine interimatul la Educaţiei, Vasile Blaga este vicepremier interimar şi ministru interimar al Administraţiilor şi Internelor, Adriean Videanu asigură interimatul la Sănătate, iar Elena Udrea a preluat şi Ministerul Mediului. Lista interimarilor e