El adauga ca si actuala modalitate de clasificare a imprumuturilor ingreuneaza situatia bancilor, nepermitandu-le sa schimbe categoria unui credit ce a fost restructurat.
"In acest moment exista o mare contradictie intre regulamentele privind clasificarea creditelor si constituirea provizioanelor si realitatea cu care ne confruntam zi de zi. Acum doi ani daca un director de sucursala venea la centrala bancii si spunea ca are un client cu probleme si trebuie sa ii restructureze creditul aproape era un caz unic, aproape era o rusine pentru directorul respectiv ca nu a reusit sa recupereze banii fie prin executare, fie nu a gasit o solutie pentru a continua contractul", a explicat seful comunitatii bancherilor din Romania.
In trecut, regulamentele Bancii Nationle a Romaniei privind provizionarea erau tratate ca niste simple formalitati de bancheri, caci erau mult prea rare cazurile in care apareau credite neperformante. In prezent, cand situatia este total opusa, iar provizioanele din ce in ce mai ridicate dau serioase batai de cap bancherilor si le erodeaza profiturile, sefii institutiilor de credit pledeaza pentru modificarea regulamentelor de provizionare, in sensul unei usurari a acestora.
"Acum suntem intr-o alta situatie. Clientii sunt din ce in ce mai mult in imposibilitatea de a-si onora platile catre banca din cauza crizei. Vorbim despre faptul ca au crescut foarte mult creditele neperformante, dar comunitatea bancara si-a manifestat disponibilitatea de a face ceea ce inainte nu facea, mai exact restructurari", sustine Radu Gratian Ghetea.
Ponderea creditelor clasificate drept pierdere in totalul portofoliului de credite din sistemul bancar autohton a urcat la 8,5% in septembrie 2009, fiind cu 4,9 puncte procentuale mai ridicata fata de acum un an, cand imprumuturile intrate in categoria pierdere reprezentau doar 3,6%. De asemenea, la