A petrecut mult timp în turnee, alături de artişti în devenire sau deja consacraţi în domeniul muzicii corale. Profil
Născut: 24 septembrie 1930
Studii: Şcoala populară de artă Arad
Experienţă: A activat timp de 31 de ani ca şi corist şi solist vocal la corul Filarmonicii din Arad
Familie: Văduv
Născut la o aruncătură de băţ de Arad, în comuna Sintea Mare, localitate pe care a iubit-o şi pe care a încercat să o elogieze ori de câte ori era departe de casă, Antoniu Tudor a fost pasionat de muzică de mic. „Mama a fost foarte talentată la muzică. Deşi avea voce de soprană, nu a pus-o în valoare decât în cercuri restrânse. Cu toate acestea, datorită ei am ales acest drum, deoarece de la ea am învăţat multe cântece pe când eram copil”, povesteşte Antoniu Tudor.
Primele interacţiuni cu muzica le-a avut la vârsta de 12 ani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După ce a pornit războiul, părinţii i-au fost trimişi în Braşov, unde tatăl său era mobilizat la fabrica de armament Astra. „În acest sens, am fost nevoit să termin clasa a V-a acolo. Fratele tatălui meu, avea în Braşov un restaurant, unde seară de seară se adunau consătenii noştri, ocazie cu care mă puneau să le cânt”, mărturiseşte Antoniu.
Pentru bătrânul dirijor, ieşit acum la pensie, muzica a însemnat în primul rând sacrificii, pe care a fost dispus să le facă în detrimentul ei. Cu o carieră muzicală de invidiat, Antoniu Tudor îşi priveşte anii pe care i-a slujit pe scenă cu satisfacţie.
Pentru că artistul este „sclavul” scenei, de multe ori Antoniu a fost obligat să lucreze în condiţii improprii. „Când activam ca şi dirijor la corul mixt din Sintea Mare, de cele mai multe ori eram nevoit să parcurg kilometri întregi cu căruţa. Ca să nu mai vorbesc de faptul că nu era curent electric în comună, astfel încât lucram la lămpi de pet