Piaţa de leasing ar putea ajunge anul acesta la doar 1,24 miliarde de euro, mult sub nivelul înregistrat în ultimii ani, şi ar putea să-şi revină de-abia la sfârşitul anului 2010, începutul anului 2011, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România.
"Eu sper într-o stagnare a căderii în 2010. În momentul în care vorbim de indicatori macroeconomici care merg numai spre negativ, puterea de cumpărare a populaţiei scade, agenţii economici sunt blocaţi în acel blocaj financiar în care statul este cel mai responsabil. În contextul în care statul responsabil pentru gestionarea acestei crize, deocamdată nu vine cu nici o soluţie, noi nu avem decât costuri de susţinere a crizei. N-avem cum să creştem. Sperăm să stagnăm", a declarat Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare _ ALB România.
Piaţa de leasing din România va scădea anul acesta cu 74% faţă de anul trecut, şi cu 38% faţă de nivelul înregistrat în urmă cu patru ani. Din cele 1,23 miliarde de euro, 775 milioane de euro provin din leasing-ul de vehicule - care a înregistrat o scădere cu 76% faţă de anul precedent, alte 259 milioane de euro provin din leasing-ul de echipamente - care a scăzut cu 77% faţă de 2008, şi 212 milioane de euro din leasing-ul în imobiliare, care a scăzut cu doar 40% faţă de anul trecut.
La sfârşitul lunii septembrie, piaţa de leasing din România după tipul bunurilor finanţate era structurată în 19,5% echipamente, 63,6% vehicule şi 17% imobiliare. Proporţiile sunt oarecum diferite faţă de anul trecut când echipamentele acopereau 20,9% din piaţă, vehiculele 71,6% din piaţă, iar imobiliarele doar 7,2%.
În ceea ce priveşte utilizatorii leasing-ului, 91,19% din cei care au apelat în 2009 la această metodă de finanţare au fost companii, 8,24% au provenit din segmentul de retail, iar 0,67% a