"Daca nu era executat in 1989, Nicolae Ceausescu ajungea senator", i-a spus ironic fostul procuror militar Dan Voinea jurnalistului francez Arielle Thedrel, care a publicat, vineri, in "Le Figaro", un articol intitulat "Memoria refulata a Romaniei".
In urma cu 20 de ani, sotii Ceausescu au fost impuscati dupa o parodie de proces care ramane un pacat originar al unei Romanii sarace in amintiri, scrie trimisul special al cotidianului francez in Romania, dupa o serie de interviuri. Dan Voinea povesteste despre executia sotilor Ceausescu, din decembrie 1989, afirmand ca moartea fostului dictator nu a folosit la nimic. "Nomenclatura a confiscat Revolutia. In haine noi, fostii comunisti detin in continuare puterea politica si economica", afirma fostul procuror militar.
Dosare ale Securitatii, disparute fara urma
In decembrie 1989, Ladislau-Antoniu Csendes avea 25 de ani. Acest muzicolog conduce, astazi, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Potrivit lui, CNSAS-ul detine 90% dintre dosarele fostei securitati, adica 20 de kilometri de arhiva. Dupa ce prezinta amanuntit activitatea CNSAS din ultimii ani, jurnalistul de la "Le Figaro" il citeaza pe Marius Oprea, istoric si presedintele al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, despre care scrie ca "a sapat in gunoaiele comunismului".
Acesta isi afirma convingerea ca multe dosare ale fostei Securitati au disparut si ca Securitatea a avut mai multe dosare decat STASI - serviciile secrete est-germane. Despre activitatea institutiei pe care o conduce, Oprea sustine ca Institutul este "o agentie publica tratata precum un ONG".
Iliescu, un ideolog marxist fara remuscari
Revolutia l-a prins pe regizorul Cristian Munciu la Iasi, unde era jurnalist la o revista studenteasca. "La vremea respectiva, libertate insemna sa reu