Preşedintele american Barack Obama a prelungit joi cu un an îngheţarea bunurilor iraniene din Statele Unite, impusă de preşedintele Jimmy Carter la începutul luării de ostatici de la ambasada SUA la Teheran, a anunţat Casa Albă, citată de AFP.
În pofida apelului său la dialog, după 30 de ani de tăcere între cele două capitale, Obama a făcut ceea ce a devenit aproape un ritual prezidenţial anual, prelungind această măsură, care reprezintă una dintre principalele plângeri ale regimului islamic.
În notificarea oficială a deciziei, dată publicităţii de Casa Albă, Obama subliniază că relaţiile dintre cele două ţări nu au revenit la normal şi că, în concluzie, există motive pentru a prelungi starea de urgenţă naţională, invocată de obicei pentru a justifica astfel de dispoziţii.
Carter a ordonat îngheţarea bunurilor Guvernului iranian aflate sub jurisdicţie americană în 14 noiembrie 1979, la 10 zile după ce studenţi islamişti au luat cu asalt ambasada americană de la Teheran, simbol, din punctul lor de vedere, al ingerinţei Statelor Unite şi a susţinerii lor faţă de şahul înlăturat de la putere de Revoluţia Islamică. Revoluţionarii au ţinut ostatici timp de 444 de zile circa 50 de angajaţi ai ambasadei. Washingtonul şi Teheranul au rupt relaţiile displomatice în aprilie 1980.
Această reînnoire a sancţiunilor coincide cu anunţarea unei cereri a justiţiei americane de confiscare a unor bunuri care aparţin unei grupări musulmane suspectate de legături cu Guvernul iranian. Printre aceste bunuri se numără patru moschei şi un zgârie-nori din New York.