Tribunalul Bucuresti a decis să oblige Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) să facă publice datele legate de contractele de explorare şi exploatare în platforma continentală a Mării Negre încheiate cu Petrom, cerute de Societatea Academică din România, care a iniţiat procesul. "Până acum, ANRM refuza sistematic să prezinte date legate de aceste contracte privind resursele publice", scriu, într-un comunicat de vineri, reprezentanţii Societăţii Academice din Româ
Tribunalul Bucuresti a decis să oblige Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) să facă publice datele legate de contractele de explorare şi exploatare în platforma continentală a Mării Negre încheiate cu Petrom, cerute de Societatea Academică din România, care a iniţiat procesul.
"Până acum, ANRM refuza sistematic să prezinte date legate de aceste contracte privind resursele publice", scriu, într-un comunicat de vineri, reprezentanţii Societăţii Academice din România (SAR).
Decizia Tribunalului Bucureşti în cauza în care SAR a chemat în judecată ANRM pentru refuzul de a face publice contractele de exploatare ale Petrom în Marea Neagră nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la data de 9 noiembrie, atunci când a fost comunicată în şedinţă publică.
Societatea civilă cere publicarea mai multor contracte
Chemarea în judecată a ANRM este, potrivit SAR, parte dintr-un program "mai mare de litigaţii strategice", susţinut cu fonduri Phare şi destinat să creeze precedente în justiţie "pe dosare mari şi sensibile de achiziţii sau concesiuni la care accesul publicului este limitat în mod abuziv".
"Am constatat de-a lungul vremii că, în ciuda prevederilor foarte clare privind transparenţa contractelor de achiziţie incluse în legea în vigoare (OUG 34/2006), tot la presiunea societăţii civile, autorităţile publice contractante de multe ori ce